Traffic analysis

Vědecká knihovna Olomouc
Vědecká knihovna Olomouc
Česky English Deutsch

Kalendář akcí

Potraviny budoucnosti z Olomoucka

Konání od: 20.03.2018 17:00, do: 20.03.2018 19:00
Typ akce: akce pro veřejnost
Místo konání: Bezručova 3 - přednáškový sál
Max. počet účastníků: 50 | Akce je již plně obsazena

Popis:

Potraviny budoucnosti z Olomoucka

Genetika a budoucnost výživy lidstva

Světová populace roste a vědci stojí před zásadní otázkou, jak zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety. Aby lidstvo v budoucnu nehladovělo, musí se výnosy postupně zvýšit na dvojnásobek dnešního stavu. Dosažení tohoto cíle je však ztěžováno úbytkem zemědělské půdy a měnícím se klimatem. V přednášce se dozvíte, jak může k řešení tohoto problému přispět vědní obor genetika, která se zabývá strukturou a přenosem dědičné informace. Za jejího zakladatele je považován Gregor Johann Mendel, který v Olomouci absolvoval vysokoškolské studium a zákony dědičnosti odhalil v druhé polovině 19. století při svém bádání v augustiniánském klášteře na Starém Brně. Ani on ale jistě nepředpokládal, že jednou budou vědci umět dědičnou informaci cíleně měnit. Dnes jsou tyto metody dostupné a přinášejí řadu možností. Jak moc se umělé zásahy do dědičné informace liší od změn, ke kterým dochází samovolně už od vzniku života? Mohou nové poznatky genetiky přispět ke šlechtění nových odrůd plodin a k zajištění dostatku potravin? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte na přednášce a v besedě, která po ní bude následovat.

Prof. Jaroslav Doležel vede olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR a patří v oblasti studia dědičné informace rostlin ke světové špičce. Je vědeckým ředitelem Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum v Olomouci    a koordinuje výzkumný program Akademie věd ČR „Potraviny pro budoucnost” Strategie AV21. Tento program reaguje na problém celosvětového nedostatku potravin, zabývá se jejich kvalitou, vlivem na zdraví člověka a efektivitou produkce. Program využívá multidisciplinární přístupy a nejmodernější technologie, které mohou přispět nejen k vyšší efektivitě šlechtění, k lepšímu využití cenných látek či mikrořas, ale v konečném důsledku i k prevenci některých nemocí trávicího traktu a k omezení plýtvání potravinami.

Více o výzkumném programu na potravinyav21.cz

Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme rezervaci místa předem prostřednictvím webového formuláře.

Vstup na akci je zdarma.




Počet přihlášených účastníků: 25

<< Zpět na kalendář akcí

Vědecká knihovna Olomouc, ­ ­­­­­­­ ­Bezručova 659/2 ­Olomouc 9, 779 11­­­ tel.  +420-585 205 300 e-mail: vkol@vkol.cz   Otevírací doba: Po - Pá 8:30 - 19:00 So 9:00 - 13:00* Ne zavřeno *MVS a studovna vázaných novin - zavřeno ID datové schránky­­: yswjrie
Vědecká knihovna v Olomouci je příspěvkovou organizací zřízenou a financovanou Olomouckým krajem
Tvorba www stránek © Winternet 2008 - 2018
Aktualizováno: 25.05.2018 10:18
TOPlist